Terug naar overzicht

'Wij wilden een partij die ons plan omarmde en geen onderdeel worden van het plan van een ander’

Het verhaal van René Slump, Peter Slump, Eric Klein Swormink en Marcel van den Nagel

A7 06649 3

Voor het ondernemersverhaal van Berends & Slump moeten we terug naar 2001. Klein gestart, met een team van acht man in Twello. Hun idee? Klanten adviseren zoals ze zelf ook geadviseerd willen worden: eerlijk en zonder poespas. Geen verkooppraatjes, maar echt kijken wat iemand nodig heeft. Die essentie is altijd behouden gebleven.

Berends & Slump groeide van begin af aan snel en speelde slim in op de behoeften van hun klanten. Daarover later meer. Toen ze merkten dat hun klantenbestand zich uitbreidde naar Hattem, werd besloten om daar een tweede vestiging te openen. Later kwam er nog een vestiging in Harderwijk bij.

Niet alleen fysiek werd er uitgebreid, ook de dienstverlening werd verbreed. De focus werd gelegd op breed financieel advies op het gebied van Wonen, Inkomen, Schade en Vermogen voor zowel de particuliere relaties als het MKB. Daarbij introduceerde Berends & Slump in 2011 de servicepakketten. Een gewaagde stap in die tijd. Zeker niet vanzelfsprekend. In plaats van te reageren op problemen, werd gekozen voor een proactieve aanpak met checklists en periodieke gesprekken. Relaties waarderen die aanpak nog altijd en zijn bereid daarvoor te betalen.

Wat maakt Berends & Slump uniek?
“Waar veel mensen de verzekeringsbranche als onpersoonlijk zien, pakken wij het anders aan”, vertelt René Slump. Hij voert het woord namens de vier oud-eigenaren. “Wij geven alleen advies als het echt nodig is, met een open en eerlijke houding. En dat wordt gewaardeerd.”

Nog een slim idee van Berends & Slump: de blauwe aanhanger. Relaties mogen deze gratis gebruiken. Een rijdend reclamebord, maar vooral een praktische service. Verhuizen doe je niet alleen, zo is de gedachte. Dat doe je samen met vrienden en familie. En zo wordt er meteen over Berends & Slump gesproken.

Verhuiswagen Berends & Slump

Uitdagingen en de stap naar Licent
Het invoeren van de servicepakketten was wennen, vertelt René. “Vroeger zaten de kosten van ons advies 'verstopt' in de premie. Daar wilden we transparant over zijn. Dat was spannend, maar uiteindelijk bleek het een schot in de roos. Relaties zagen de waarde ervan in en maakten bewust hun keuze voor deze wijze van dienstverlening.”

Een belangrijke vraag die René bezighield: hoe houd je je bedrijf toekomstbestendig? “Wij zijn een relatief groot kantoor en hechten veel waarde aan onze zelfstandigheid. Maar we zagen ook de 'noodzaak' van een samenwerking om de continuïteit te waarborgen. Onafhankelijk zijn en het beste kunnen kiezen voor de klant. We hebben een aantal partijen gesproken, maar kregen in de gesprekken met Licent het beste gevoel. Het DNA van Licent sprak ons heel erg aan. Hier draait het om samenwerken, kennis delen en toch je eigen ding kunnen blijven doen. Ondernemers die samen gaan en samen sterker worden. We wilden een partij die ons plan omarmde en geen onderdeel worden van het plan van een ander.”

Op de kantoren van Berends & Slump is niet veel veranderd. "Wij vonden het heel belangrijk dat we onze naam konden behouden. Mensen zijn juist klant geworden bij Berends & Slump of daar komen werken vanwege het lokale karakter en het kleinschalige. Ook de oud-eigenaren zijn nog altijd actief als adviseur of ambassadeur. Dat is ook een voorwaarde als een groter kantoor zich aansluit bij Licent. De eigenaar of eigenaren moeten fit genoeg zijn om mee te gaan in de transitie. Het is samen sterker worden. Je neemt deel aan een groter geheel. We gaan sámen ondernemen."

Whats App Image 2025 03 07 at 15 10 40

Belangrijkste les
De samenwerking brengt veel voordelen met zich mee. "Bijvoorbeeld het in kunnen schakelen van meer specialisme voor onze relaties. Op het gebied van marketing, HRM en administratie profiteren we van schaalvoordelen, efficiëntere processen en een sterkere marktpositie. Daarnaast waren we best kwetsbaar. Ondanks dat we veertig mensen aan het werk hadden, gaf het een behoorlijke druk op de organisatie als er iemand wegviel. Als je groter bent is dat makkelijker op te vangen. En medewerkers hebben nu meer mogelijkheden om door te groeien. Ze kunnen eventueel een andere functie bekleden binnen de Licent-organisatie.”

René heeft tot slot een belangrijke tip voor ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten. “Denk vooruit. Kijk of je een samenwerking kunt vinden waar iedereen beter van wordt. Het moet een win-winsituatie zijn. Past het niet, dan niet. Maar wil je blijven ondernemen zonder gedoe over administratie en personeelszaken, dan kan zo’n stap heel verfrissend zijn.”

Berends & Slump blijft ondertussen doen waar het goed in is: lokaal ondernemen met de kracht van een groter collectief. "Vroeg of laat moet iedere ondernemer nadenken over de toekomst. Hoe eerder je dat doet, hoe meer grip je erop hebt. Vul je het goed in, dan kan het ondernemerschap er een stuk leuker door worden zonder alle ballast. Maar het moet wel bij je passen.”